χρειάζεσαι βοήθεια σχετικά με τα βότανα?
el

Φτιάχνοντας αρωματικό οίνο στο Παγγαίο Όρος!

2022-01-07

Για να γιορτάσουμε την νέα Χρονιά, αντί να μείνουμε μέσα, σε ένα κλίμα περιορισμού & φόβου διόλου εορταστικό, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό πικ-νικ με ζεστό αρωματικό κρασί Δράμας & λίγους καλούς φίλους και συνεργάτες σε ένα αγαπημένο μας μονοπάτι πάνω από το χωριό Νικήσιανη, ώστε να ενισχύσουμε τη σύνδεσή μας με τη φύση και τον εαυτό μας και να γεμίσουμε θετική ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τα όσα θα μας φέρει αυτή η χρονιά.

Αυτό γενικά , είναι κάτι που κάνουμε συχνά με την ομάδα της Παγγαία και διαρκώς ψάχνουμε αφορμή να βγούμε στο βουνό το χειμώνα παρόλο που δεν είναι περίοδος συλλογής βοτάνων.

Η επαφή με τη φύση, ειδικά τη φύση που μας προσφέρει την εργασία μας, είναι μία υπενθύμιση για την ομορφιά που μας περιβάλλει και ενισχύει επιπλέον το αίσθημα καθήκοντος και υπευθυνότητας που έχουμε για να τη διατηρήσουμε και να την προστατεύσουμε από την καταστροφή.

Φτάσαμε στο μονοπάτι αυτό ακολουθώντας μια σχετικά εύκολη και προσβάσιμη πορεία με το αυτοκίνητο απο το χωριό Νικήσιανη μέχρι περίπου 3 χιλιόμετρα πάνω από την ταβέρνα 'Καστανιές', όπως χαρτογραφείται στην εικόνα, και συνεχίσαμε με τα πόδια με σκοπό να φτάσουμε στο νοτιοδυτικό τμήμα όπου η πυκνή βλάστηση μειώνεται έτσι ώστε να βρούμε ένα ωραίο ξέφωτο, που να μην έχει γύρω μας δέντρα και θάμνους και να είναι ασφαλές να ανάψουμε μια μικρή φωτιά για να ζεσταθούμε... 

Ξεκινάμε λοιπόν να ετοιμάζουμε το κρασί (δείτε τη συνταγή πιο κάτω) και συζητάμε με την παρέα περί οίνων,

Για τους αρχαίους Έλληνες η αξία του οίνου ήταν τεράστια. Ο Διοσκουρίδης μέσα στο έργο του 'περί ύλης, ιατρικής' δείχνει πόσο έχει μελετήσει τις ιδιότητες του, τόσο όσον αφορά στην παρασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών, όσο και όταν χρησιμοποιείται αυτούσιο προς πόση.
Η πρώτη ερώτηση, που μας έρχεται στο νου, είναι η εξής :
- Ναι το κρασί είναι ωραίο, είναι όμως ωφέλιμο?
Και η απάντηση είναι πολύ απλή:
- Ναι (αλλά με μέτρο)
Γιατί είναι ωφέλιμο?
- Επειδή περιέχει την αιθυλική αλκοόλη (το καλό, το καλοζυμωμένο κρασί) η οποία αυξάνει την HDL την λεγόμενη 'καλή' χοληστερίνη, που συμβάλλει στον εμποδισμό δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.Καταλήγουμε και εμείς ότι οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου λοιπόν, και αν προσθέσουμε και τα παρακάτω μπαχαρικά ο οίνος περνάει σε άλλο επίπεδο... για να το φτιάξεις και εσύ και να απολαύσεις τα πολλαπλά οφέλη σου αφήνω παρακάτω τη συνταγή.Συστατικά:
1λιτρο Κόκκινο ξηρό καλό κρασί ή φρέσκο κρασί μπρούσκο εποχής από παραγωγό που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι.
4 ξύλα κανέλας Κεϋλάνης μέτριου μεγέθους
1 κ.σ σπόρους κάρδαμο
5 καρφάκια γαρίφαλο
μέλι (προαιρετικά)


Σε πολύ χαμηλή φωτιά (εμείς εδώ δεν ακουμπήσαμε τη φλόγα άλλα ζεστάναμε μια πέτρα για να τη χρησιμοποιήσουμε σαν εστία) ζεσταίνουμε το κόκκινο κρασί, το ξύλο κανέλας Κεϋλάνης, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το κάρδαμο έως ότου αρχίσει να αχνίζει έντονα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 15 λεπτά καλύπτοντας με καπάκι ή αν έχετε μπρίκι καλύπτοντας με ένα πιατάκι του καφέ σερβίρω σουρώνοντας το κρασί σε κούπες και όποιος το πίνει ημίγλυκο προσθέτει λίγο μέλι!


Εμείς ήπιαμε στην νέα αυτή χρονιά με την πεποίθηση να είναι καλύτερη απ' αυτήν που φεύγει (χωρίς να θέλουμε να γκρινιάξουμε) και με την ελπίδα να φέρει μόνο υγεία και ομόνοια! Από όλα όσα μας πήρε η προηγούμενη χρονιά εμάς αυτά μας κόστισαν περισσότερο, και ευχόμαστε το 2022 να μας τα γυρίσει διπλά και να μας κρατήσει ενωμένους για να παλεύουμε για το κοινό καλό, αυτό του κόσμου που μας φιλοξενεί. 

Να προσέχετε τον εαυτό σας και να έχουμε μία νέα Καλή Χρονιά! 

Εις Υγείαν ~


Βιβλιογραφία:

Δ. Καλλιμάνης , "Φυσικά Καλλυντικά & Θεραπείες από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο έως σήμερα"